Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az új rendszer aranykora
  2007-12-22 10:03:45, szombat
 
  2007-12-21



Az új rendszer aranykora
Magyar jövőképek és nemzetstratégiai pillérek 6.



A magyar történelem régmúltjának és a rendszerváltás közelmúltjának megidézése után érdemes egy pillantást vetni az egészen közeli tegnapra, arra az időszakra, amikor még úgy tűnt, hogy jó úton járunk a történelmi siker, a gazdasági felzárkózás és nemzeti felemelkedés elérésére.

Gazdasági aranykor

1997 és 2001 között az új magyar piacgazdaság aranykorát éltük át. Akkor beszélhetünk aranykorról, amikor gyors növekedés, javuló egyensúlyok, csökkenő munkanélküliség, bővülő foglalkoztatás, az EU-átlaghoz való gyors közeledés és a régiós átlagot meghaladó teljesítmény jellemzi Magyarországot. Valóban, az aranykor öt évében egyszerre javult minden egyensúlyi mutató, és gyorsult a növekedési ütem. Az infláció csökkenő pályára állt, a külgazdasági egyensúly jelentősen javult, a GDP-arányos államháztartási deficit három százalék alá süllyedt, az állami eladósodás jelentősen csökkent, a magyar gazdaság egészségesen működött. A betegség jele, ha egy gazdaságban felszökik a láz, tehát nő az infláció, ha egyre csak többet költ az állam, mint a bevételei, és a különbséget új hitelekből fedezi, valamint ha nem képes kiegyensúlyozni az áruk és a pénz külkereskedelmét, tehát ha nő a külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hiánya. Az aranykorban a jó egészséget javuló egyensúlyok jelezték.

Javuló egyensúly tartósan csak jó teljesítményt nyújtó reálgazdaság esetén lehetséges. Valóban, az aranykor öt évében, de különösen az 1999-2001 közötti években minden reálgazdasági mutató javult. Az unió és a régió átlagához képest erős volt a növekedés, gyorsan bővült a munkahelyek száma, emelkedett a beruházási ráta, és a GDP egy százaléka fölé nőtt a K+F tevékenység. A hazai kis- és középvállalkozások tőkéhez jutottak, hidak épültek a globális cégek hazai leányai és a magyar tulajdonú vállalkozások között, nőtt a külföldi tőkebeáramlás, valamint kétszeresére bővült az új otthonok építése. Gyorsult a termelékenység növekedése, és jelentősen javult a versenyképességi helyezésünk.

A gazdasági siker mögött a korábbi sokkterápiákkal való szakítás állt. A jó kormányzás és a helyes gazdaságpolitika azonban még nem lett volna elegendő a kor bearanyozásához. A siker legfontosabb tényezője egy láthatatlan belső fordulat volt, amely megerősítette a nemzeti öntudat, a közbizalom és az önbizalom forrásait. A közösségi értékrend erősödött és a túlzottan individuális értékrend kontroll alá került. Az állam működésében a nemzet mint érték- és érdekközösség szolgálata került az első helyre. A nemzet szellemi, lelki, kulturális és érzelmi összetartozása nem mérhető, mégis szinte tapintható motorja lett a gazdasági sikernek. Az emberek boldogságszintjét azonban mérik, és a boldogság nemzetközi világrangsorában is jelentősen javult Magyarország helyezése.

2002 történelmi törést hozott a gazdasági felzárkózásban. A kormányváltás után azonnal elindult egy negatív gazdaságpolitikai fordulat, amely tíz-tizenöt szarvashibát hozott 2002 és 2006 között. Ezek következtében elromlott az egyensúly, és elgyengült a növekedés. 2006-ra Magyarország kiesett a régiós versenyből. 2007-re a 27 tagú EU legmagasabb államháztartási deficitjével és legalacsonyabb gazdasági növekedésével Európa beteg embere lett.

Örvények

Sokat elárul a romlás mértékéről, hogy 2002 és 2007 között a nemzetközi versenyképességi lista 28. helyéről a 47.-re zuhantunk vissza. Hogyan lehetséges, hogy néhány év alatt gyökeresen megfordult Magyarország sorsa és működése?

Magyarország furcsa ország, és mi különös nép, különleges nemzet vagyunk. Ha nem működünk jól, akkor nagyon rosszul működünk. Ha nem a legjobbak vagyunk a régióban, akkor a legrosszabbak vagyunk. Ha nem vagyunk képesek gyorsan közeledni a fejlett nyugat-európai országokhoz, akkor távolodunk tőlük. Ha nem érjük el anyagi céljainkat, akkor mélybe repül boldogságindexünk. Miért?

A gazdaságban hibás kormányzati működés esetén záródnak azok a csapdák, amelyek a fonák rendszerváltás során alakultak ki. Ha nem tudjuk csökkenteni az állami költségvetés hiányát, akkor nő az eladósodás, ezzel együtt emelkednek a kamatok, megint nő az adósság: záródik az adósságcsapda. Ha nem tudjuk megerősíteni a magyar tulajdonú vállalkozásokat, különösen a kis- és középvállalatokat, akkor a gazdasági teljesítmény egyre nagyobb részét adják a globális cégek, ezzel nő a hazai jövedelem országból való kiutalása, ezért nő a hazai cégek tőkehiánya, még több külföldi tőkére van szükség: záródik a tőke- és profitcsapda. Az alacsony foglalkoztatás miatt nincs elég költségvetési bevétel, elromlik az egyensúly, kiigazítás kell, ezért elromlik a növekedés, és nincs elég új munkahely: záródik a foglalkoztatási csapda.

A társadalomban is örvények lépnek működésbe. A rossz fizikai és lelki állapot az elgyengülő gazdaság miatt nem javul, mert az élet minden területén nő a bizonytalanság és erősödik a kiszolgáltatottság érzése. Az emberi erőforrás kihasználtsága ötödével kisebb, mint a nyugat-európai országoknál, ezért gyenge az innováció és a K+F, alacsonyak a bérek, kicsi a magyar hozzáadott érték aránya a gazdaság magas termelékenységgel működő részében. A döntően anyagi és egyéni életcélok egyre messzebb kerülnek: tömegessé válik az eladósodás, az elvándorlás és az egészségtörés. Az egyéni és családi örvények a társadalmi tőke rejtett, de gyors fogyását idézik elő. Az erősen individuális értékrend miatt az anyagi célok kudarca egyúttal az életstratégia kudarcát jelenti, és ha ez tömeges, akkor felerősödik a pesszimizmus, bizalmatlanság, irigység, ellenségesség, egyéni sorsrontás és bezárkózás. A társadalmi örvények felgyorsítják a gazdasági csapdák bezáródását, és ha ezek zárnak, akkor a társadalmi örvények is tovább mélyülnek.

A nemzet csapdája

2002 történelmi törését követte 2004. december 5-én a nemzeti összetartozás törése, majd 2006 erkölcsi törése, amit 2007 életszínvonal-törése és az ország nemzetközi elismertségének zuhanása zárt le, eddig. Ezek mind a nemzet és a közösségi értékrend vereségei, és erősítik azt a magyar életérzést, hogy csak egyénileg lehet boldogulni, mint nemzet nem. A kormányzat drámai hibái a nemzet kudarcaiként jelennek meg, ezért még tovább gyengül a nemzettel való azonosulás eleve gyenge érzése. Ez tovább mélyíti a politikai és érzelmi szakadékot, az ország belső hasadását. A magyarhoz hasonló politikai megosztottság és törzsi szembenállás esetén, szellemi polgárháború idején, esély sincs a nemzeti érzés megerősödésére. Nemzeti siker nélkül azonban nem lehetséges tömeges egyéni siker, mert igen erősek a gazdasági csapdák és a társadalmi örvények: szükségünk van erre a nemzeti erőforrásra. Az 1997 és 2001 közötti aranykorban is ez volt az a rejtett forrás, ami segített a csapdák nyitásában és az örvényekből való kiszabadulásban.

A nemzet hajóján fúrt egyre táguló léket be kell tömni. Ehhez nemzeti sikerre lenne szükség, arra, hogy visszataláljunk a gazdasági aranykorhoz. A szélsőségesen individuális magyar értékrend miatt az anyagi életben elért tömeges, a társadalom legalább kétharmadára kiterjedő egyéni és családi siker esetén van csak remény arra, hogy a nemzeti összetartozás megerősödik. Ez azonban már a tömeges gazdasági sikernek is előfeltétele. Ez igazi nemzeti csapda: a mainál erősebb nemzeti érzés szükséges a sikerhez, de siker nélkül még gyengül is a nemzeti összetartozás. Ma még nem látjuk be, hogy siker és nemzeti érzés együtt gyengülnek, vagy együtt lesznek erősebbek. Ezt az időcsapdát talán az oldhatja fel, ha a jövő sikere először reményként születik meg.

Matolcsy György, volt gazdasági miniszter






 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gazdaságpolitika, versenyképességi, külkereskedelmét, nemzetstratégiai, világrangsorában, vállalkozásokat, bearanyozásához, munkanélküliség, államháztartási, elismertségének, külkereskedelmi, kiszabadulásban, foglalkoztatási, kiegyensúlyozni, visszataláljunk, sokkterápiákkal, termelékenység, közelmúltjának, rendszerváltás, összetartozása, bizonytalanság, bizalmatlanság, foglalkoztatás, kihasználtsága, felzárkózásban, legalacsonyabb, megerősödésére, magyarországot, ellenségesség, kormányváltás, megosztottság, életstratégia, növekedésével, egészségtörés, társadalomban, összetartozás, magyar történelem, rendszerváltás közelmúltjának, pillantást vetni, egészen közeli, történelmi siker, gazdasági felzárkózás, régiós átlagot, növekedési ütem, infláció csökkenő, külgazdasági egyensúly, állami eladósodás, magyar gazdaság, betegség jele, gazdaságban felszökik, pénz külkereskedelmét, régió átlagához, Matolcsy György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Leonardo da Vinci gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png csokor  Akarat  képre írva  Facebookon kaptam  Png virág  Tanuld meg ezt a versemet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png lepke  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Elköszönt  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  A sors  Kaffka_Margit  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png virág  A másik dolog,  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png kislány  Paul David Tripp Április 21  Idő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 21  Fekete István - Akác  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Png kutya  képre írva  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Egy lelki imádság  Akarat  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Varga János Veniam - Fontos sz...  Idő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kerüld el az evangélium örömén...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akik bántanak téged  Mindig jusson idő nevetni  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Nagyi telefonál  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
magyar történelem, rendszerváltás közelmúltjának, pillantást vetni, egészen közeli, történelmi siker, gazdasági felzárkózás, régiós átlagot, növekedési ütem, infláció csökkenő, külgazdasági egyensúly, állami eladósodás, magyar gazdaság, betegség jele, gazdaságban felszökik, pénz külkereskedelmét, régió átlagához, munkahelyek száma, beruházási ráta, százaléka fölé, hazai kis-, globális cégek, magyar tulajdonú, külföldi tőkebeáramlás, termelékenység növekedése, versenyképességi helyezésünk, gazdasági siker, korábbi sokkterápiákkal, helyes gazdaságpolitika, siker legfontosabb, láthatatlan belső, nemzeti öntudat, önbizalom forrásait, közösségi értékrend, túlzottan individuális, állam működésében, nemzet mint, első helyre, nemzet szellemi, gazdasági sikernek, emberek boldogságszintjét, boldogság nemzetközi, gazdasági felzárkózásban, kormányváltás után, negatív gazdaságpolitikai, régiós versenyből, romlás mértékéről, nemzetközi versenyképességi, legjobbak vagyunk, legrosszabbak vagyunk, fejlett nyugat-európai, gazdaságban hibás, fonák rendszerváltás, állami költségvetés, gazdasági teljesítmény, hazai jövedelem, hazai cégek, alacsony foglalkoztatás, foglalkoztatási csapda, rossz fizikai, elgyengülő gazdaság, élet minden, emberi erőforrás, nyugat-európai országoknál, magyar hozzáadott, gazdaság magas, döntően anyagi, társadalmi tőke, erősen individuális, anyagi célok, életstratégia kudarcát, társadalmi örvények, gazdasági csapdák, nemzet csapdája, nemzeti összetartozás, ország nemzetközi, magyar életérzést, kormányzat drámai, nemzet kudarcaiként, nemzettel való, ország belső, magyarhoz hasonló, nemzeti érzés, nemzeti erőforrásra, csapdák nyitásában, örvényekből való, nemzet hajóján, gazdasági aranykorhoz, szélsőségesen individuális, anyagi életben, társadalom legalább, tömeges gazdasági, mainál erősebb, időcsapdát talán, jövő sikere, gazdaságpolitika, versenyképességi, külkereskedelmét, nemzetstratégiai, világrangsorában, vállalkozásokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.